Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości

3 sierpnia 2015, 09:04

Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.



HBI wskaże, co najlepiej pić

28 lipca 2015, 10:04

Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.


Nabiał zwiększa skuteczność probiotyków

20 lipca 2015, 13:07

Skuteczność probiotyków może zależeć od nośnika.


Podgrzewanie od spodu

13 lipca 2015, 12:05

Ilość energii geotermalnej pod Zachodnią Antarktyką jest zadziwiająco duża. Na tyle duża, że pomaga wyjaśnić niestabilność tamtejszej pokrywy lodowej. Profesor Andrew Fisher z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Cruz, który prowadzi badania, mówi, że sama energia geotermalna nie wyjaśnia szybkiego tempa utraty lodów w Zachodniej Antarktyce


Ocean

Mały wzrost temperatury to duży wzrost poziomu oceanów

10 lipca 2015, 11:45

Analiza trzech dekad badań nad historycznym topieniem się lodu z biegunów pokazuje, że w ciągu ostatnich 3 milionów lat poziom oceanów wielokrotnie był wyższy o co najmniej 6 metrów od obecnego poziomu. Naukowcy zwracają uwagę, że do tak wielkiego wzrostu poziomu oceanów wystarczyło, by średnia globalna temperatura wzrosła o 1-2 stopni Celsjusza.


Chmura, deszcz

Gwałtowne opady a globalne ocieplenie

10 lipca 2015, 08:46

W ciągu ostatnich 30 lat znacząco wzrosła liczba gwałtownych opadów. O ile jeszcze przed rokiem 1980 wielodekadowe zmiany we wzorcu takich opadów można było wyjaśnić naturalną zmiennością klimatu, to później – zdaniem naukowców z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Klimatem – pojawia się coraz więcej nieprzewidywanych ciężkich opadów


Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka

6 lipca 2015, 10:56

Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.


Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie

1 lipca 2015, 11:27

Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.


Jak zanieczyszczała rtęć

30 czerwca 2015, 05:28

W piśmie Environmental Science & Technology ukazał się interesujący artykuł opisujący badania nad zanieczyszczeniem środowiska rtęcią. Naukowcy pracujący pod kierunkiem uczonych z Dartmouth College przebadali historię zanieczyszczeń z ostatnich 600 lat i stwierdzili, że od kilkudziesięciu lat zanieczyszczenie tym metalem gwałtownie spada.


Antarktyczna bioróżnorodność

25 czerwca 2015, 12:10

Bioróżnorodność Antarktyki jest znacznie większa, niż się dotychczas wydawało. Na łamach Nature ukazał się artykuł, którego autorzy – naukowcy z Monash University, British Antarctic Survey, University of Waikato i Australian National University – informują o wynikach analizy najnowszych badań nad bioróżnorodnością tego regionu świata.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy